Strona Dyskusja Tekst źródłowy Historia i autorzy

Bengala

Bengala.jpg

Nazwa: Bengala.
Królestwo: Zwierzęta.
Występowanie: Uath-Utun.
Opis: Bengala to duży szablozębny kot zamieszkujący tropikalne obszary kontynentu. Dojrzały osobnik waży około 200kg, chociaż zdarzają się nawet większe. Bengala posiada dużą głowę, bardzo silne kończyny i krótki ogon. Potrafi bardzo szeroko rozwierać paszczę, która poza szeregiem ostrych zębów jest uzbrojona w 18 - centymetrowe kły. Jeśli chodzi o umaszczenie, dominującym kolorem jest żółto-pomarańczowy z pionowymi czarnymi pasami. Długość ciała tego drapieżnika wynosi 3m. Podczas polowania bengala polega na elemencie zaskoczenia i szybkości. Jej silne łapy oraz zdolność wysuwania pazurów umożliwiają wdrapywanie się na drzewa, zachowywanie równowagi oraz, przede wszystkim, oddawanie dalekich skoków. Ten tygrys potrafi skakać w dal, na odległość 7-8 metrów, wzwyż zaś nawet do 5m. Charakteryzuje się znakomitym wzrokiem oraz słuchem. Jej ofiarami padają zarówno małe, jak i duże ssaki, a czasem nawet ptaki. Bengale prowadzą samotny tryb życia, aczkolwiek na czas godów dobierają się w pary, a samiec po zapłodnieniu samicy jest jej towarzyszem do momentu wydania miotu. Potem wzrasta zazdrość samicy wobec młodych, a jednocześnie wzrasta agresywność względem samca, przez co jest zmuszony porzucić swą dotychczasową towarzyszkę. Wywołane jest to prawdopodobnie silnym instynktem macierzyńskim samicy.
Cechy: Zręczność, szybkość, siła, dobry wzrok i słuch.
Skala wyzwania: 5
Nastawienie: Wampiry – wrogie, ludzie – wrogie, lykanie – wrogie.